Türkçede 125-130 Bin Civarında Sözcük Var

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, fakültelerin girişlerine “Türkçe Sözlük” koymak, Sürekli Eğitim Merkezi aracılığıyla güzel konuşmaya yönelik kurslar düzenlemek gibi çalışmaların, öğrencilerin kendilerini ifade edebilme becerilerine katkı sunmak adına gerçekleştirildiğini söyledi.

- Sağlıklı Bir İletişim İçin Türkçeyi En İyi Şekilde Kullanmalıyız -

Rikkat Öğrenci Topluluğu ve Kardeş Gönüller Öğrenci Topluluğunun, Aksaray PEGEM Akademi katkılarıyla düzenlediği “Güzel Konuşma Sanatı” isimli konferansa, ünlü haber sunucusu Zafer Kiraz katıldı. Etkinliğin açılışında kısa bir konuşma yapan ASÜ Rektörü Şahin, genel davranış, hitap ve nezaket kurallarını bilmenin hayatı daha anlamlı hale getiren ve fark oluşturan unsurlar olduğunu belirtti. İletişimin daha anlamlı ve etkili bir zeminde ilerleyebilmesinin, bireyin kendini iyi ifade etmesi ve dolayısıyla Türkçeyi daha düzgün kullanmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çeken Rektör Şahin, “Kampüste, bu alanlara dair programlar düzenliyor, çeşitli uygulamalar yapıyoruz. Fakülte girişlerine “Türkçe Sözlük” koymak ve Sürekli Eğitim Merkezi aracılığıyla güzel konuşmaya yönelik kurslar düzenlemek, bu faaliyetlerden bir kısmı. İletişimin temel ögelerinden birisi ‘Anlamamışsanız, anlatamamışızdır’ prensibidir. Derdimizi anlaşılır şekilde anlatabilmek için Türkçeyi en iyi şekilde kullanmak zorundayız” dedi.

- Günlük Konuşmalarımızda 40 Harfle, Yani Sesle Konuşuyoruz -

Duayen Sunucu Zafer Kiraz ise iletişim becerileri ağırlıklı bir sunum gerçekleştirdi. İnsanların kendi dillerini kabul ettirebilmek adına büyük savaşlar verdikleri bu yüzyılda bile, toplumun bir şeylerin farkında olmadığını söyleyen Kiraz, ezberleri bozmak gerektiğine vurgu yaptı. 15 yıldır çeşitli eğitimler verdiğini ve bu eğitimlerdeki asıl vurgusunun insan olmak olduğunu kaydeden Kiraz, “Çünkü artık birbirimize karşı sokakta, trafikte ya da herhangi bir yerde kin doluyuz. Endazemiz kaymış, dengemiz bozulmuş durumda ve birbirimize kötü davranıyoruz. İnsanlar birbirine selam vermiyor, evlerine çekiliyor, kafasını eğip geçiyor… Hâlbuki bunlar çok basit şeyler ve bunları yapmayınca iletişim olmuyor, ilişkimiz kopuyor. Bu ilişkiler olmayınca da, sadece sosyal medyanın birer kahramanı oluyoruz. Tüm bunların elbette farklı nedenleri var. Eğitim çalışmalarımızda bu konulara dikkat çekiyoruz” dedi. Zafer Kiraz, iletişim için Türkçe’nin düzgün kullanımının da önemli bir anahtar olduğunu belirtti konuşmasında, Türkçe ile alakalı şu bilgileri paylaştı: “Türkçe, dünyanın en eski dillerinden birisi ve Uray-Altay dil ailesine mensup. 616 bin 767 söz varlığına sahip. Sözcük sayısı ise yaklaşık 125-130 bin ama günlük konuşmalarda 3 bin 500 adedi kullanılıyor. Harf sayısı 29 olarak ifade edilir ancak konuşmalarımızda 40-45 harfle, yani sesle konuşuyoruz.” Kiraz, interaktif sunumunda ekran tecrübelerini de anlattı ve öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Çiçek ve belge takdimi ile sona eren programda Rikkat Topluluğu Başkanı Mehmet Alparlan, Kardeş Gönüller Topluluğu Başkanı İbrahim Hüyük ve Aksaray PEGEM Akademi Müdürü Mustafa Beşyaprak da kısa birer konuşma yaptılar.